Lattia- ja luomukananmunien tuotanto kasvaa
Lähde Evira
Yhä useampi suomalainen tahtoo kananmunansa luomuna tai lattiakanalasta. Tuotanto vastaa kysyntään: vuonna 2012 lattiakananmunien tuotanto kasvoi viidenneksen ja luomukananmunien peräti 45 prosenttia. Suomalaisissa kananmunissa ei ole salmonellaa ja munien tuontivaatimukset ovat tiukat.
Suomen kananmunista tuotettiin vuoden 2012 loppupuolella jo kolmannes lattiakanaloissa ja neljä prosenttia luomukanaloissa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tarkastaa ennen käyttöönottoa kaikki ne uudet lattiakanalat, joissa on yli 350 kanaa. Luomuvalvonta puolestaan kattaa koko tuotantoketjun ja jokaisen toimijan tiloissa tehdään tarkastus vähintään kerran vuodessa.
Lattiakanalassa otetaan monta mittaa
Avo- eli lattiakanalassa kanat voivat liikkua vapaasti lattialla ja niillä pitää olla käytössään pesiä, pehkua ja orsia. Neliömetrillä saa olla enintään yhdeksän kanaa. Lattiakanalat rekisteröidään Eviran rekisteriin, jotta muniin ja pakkauksiin merkitään oikea tuotantomuoto ja se voidaan jäljittää.
Lattiakanalan kanojen enimmäismäärän määrittelyyn tarvitaan monta mittaa: ennen käyttöönottoa mitataan niin kanojen käytössä oleva lattiapinta-ala, kuivikkeella peitetty lattiapinta-ala, pesien pinta-ala, juomapaikkojen ja orsien määrä kuin ruokintakourujenkin pituus.
Luomukanan pitää päästä ulos
Luomukanojen on päästävä ulos vähintään toukokuusta lokakuuhun. Kullekin kanalle tulee varata neljä neliötä ulkoilutilaa, ja sisätiloissa saa pitää enintään kuutta munintakanaa neliömetrillä. Luomumunatuotannossa on yksityiskohtaiset vaatimukset muun muassa ruokinnasta, kasvatusolosuhteista ja lääkinnästä.
Luomuvalvonta kattaa koko tuotantoketjun EU:n yhteisistä tuotantoehdoista yhteiseen luomumerkkiin. Kaikissa pakatuissa luomutuotteissa tulee olla EU:n vihreä lehtimerkki, jonka yhteydessä on ilmoitettava alkuperämaa ja luomutarkastuslaitoksen tunnus. Sen avulla kuluttaja voi varmistua, että toimija kuuluu luomuvalvontaan, jota Suomessa ohjaa Evira. Jokaisen luomuvalvontaan liittyneen toimijan tiloissa tehdään tarkastus vähintään kerran vuodessa.
Tänä vuonna Suomessa on aloitettu myös ulkokananmunien tuotanto.
Tuottaja voidaan jäljittää tilalle asti
Suomalaisista kananmunista kaksi kolmannesta tuotetaan niin kutsutuissa virikehäkeissä. Perinteiset kanahäkit poistuivat käytöstä vuoden 2012 alusta. Nykyisin käytettäville virikehäkeille on koko- ja muita vaatimuksia eläinten hyvinvointia koskevassa lainsäädännössä.
Suomessa kananmunat leimataan tuottajakoodilla, joka kertoo kananmunien tuotantotavan ja jonka avulla tuottaja voidaan jäljittää tilalle asti. Tuotantotapa merkitään myös munarasioihin. Sekä kanaloiden että munapakkaamoiden valvonnasta vastaavat kunnaneläinlääkärit.
Tuontivaatimukset suojaavat salmonellalta
Suomalaisissa kananmunissa ei ole salmonellaa, koska kananmunien tuotantoa ja tuontia valvotaan Suomen kansallisen salmonellavalvontaohjelman mukaisesti. Suomeen ei voi tuoda kokonaisia kananmunia vähittäismyyntiin, jollei tuontimaa noudata vastaavaa salmonellavalvontaohjelmaa. Käytännössä kokonaisia kananmunia voitaisiin tuoda Suomeen vain Ruotsista ja Tanskasta.
Aiheesta lisää
Evira.fi > Tietoa Evirasta > Lomakkeet ja ohjeet > Luomu > Eläintuotannon ehdot
Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Eläimistä saatavat elintarvikkeet > Munat
Kananmunien tuotantotilasto: http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/31
Lisätietoja:
ylitarkastaja Taina Lehdonkivi, p. 050 386 8417 (7.-8.3.)
ylitarkastaja, jaostopäällikkö Leena Oivanen, p. 040 354 7813 (11.-15.3.)
(kananmunientuotannon valvonnan ohjaus ja lattiakanalat)
ylitarkastaja Merja Manninen, p. 040 849 8325
(kananmunien luomutuotannon valvonta)
ylitarkastaja Sanna Varjus, p. 040 489 3355 (7.-8.3.)
ylitarkastaja Helena Hepola, p. 040 489 3353 (11.3.-)
(eläinsuojeluvalvonta)