Luomu ei ole kallista

Tärkein lähtökohta luomutuotteiden käyttöönottamiselle tai niiden lisäämiselle on kirjattu päätös. Päätöksen lisäksi tulee laatia selkeät tavoitteet sekä niiden seuranta.

Luomun käyttöönoton tulee tapahtua vaiheittain. Asetettuihin tavoitteisiin päästään ainoastaan ruokalistasuunnittelun kautta. EkoCentrian tekemä hintavertailu osoittaa, että ruokalistaa ja reseptiikkaa muuntamalla on mahdollista valmistaa luomua sisältävää ruokaa ilman lisäkustannuksia.

Ruokalistasuunnittelu auttaa

Vähentämällä kalliimpien ruokalajien (liha, einekset, lihaleikkeleet) osuutta ja vastaavasti edullisempien (puurot, linssit, pavut, kasvikset, sesongin tuotteet) määrää lisäämällä on mahdollista hankkia hieman arvokkaampia luomuraaka-aineita. Lihan osuutta voi myös vähentää resepteissä korvaamalla sitä osittain juureksilla (mm. lihakastikkeet ja -keitot, pataruoat). Hävikin minimoiminen ja mahdollisen ylijäämäruoan hyötykäyttö säästää myös rahaa. Älä suunnittele ruokalistoja raaka-aineiden osalta liian määritteleviksi vaan jätä mahdollisuus käyttää ruoanvalmistuksessa sesonkituotteita ja ylijäämäruokaa.

Ennakoi luomutuotteiden tarve

Ruokalistasuunnittelun avulla on helppo ennakoida luomutuotteiden käyttömäärät ja -ajat. Toimita tiedot tavarantoimittajalle ajoissa, niin tavarantoimittaja osaa varautua tarpeeseen. Ennakointi auttaa myös luomutuottajia suunnittelemaan tuotannonsa siten, että tavarantoimittajalla on riittävästi tavaraa varastossa.    

Lue lisää luomun käyttöhinnasta täältä. Luomun lisäämistä ruokalistalle voit suunnitella helposti Ekoruokakoneen avulla. Ekoruokakoneesta löytyy myös esimerkkejä ruokalistan luomuksi vaihtamisesta.