Tavoittele luomutähtiä

Ohjelmassa on kuusi tasoa, joita etenemällä keittiöt vähitellen lisäävät luomutuotteiden käyttöä. Vähittäisellä lisäämisellä edesautetaan keittiön oman toiminnan, luomutuotteiden saatavuuden ja asiakkaiden odotusten kehittymistä samaan tahtiin.

Kaikki ohjelmaan mukaan liittyneet toimipaikat saavat näkyvyyden ohjelman sivustolla, mikäli ovat ansainneet vähintään yhden Luomua-tähden eli ovat ohjelman kakkosportaalla.

Portaiden tasot näkyvät tähtinä seuraavasti:

*     tähden saa, kun ravintola on portaalla 2 ja 3

**   tähteä saa, kun ravintola on portaalla 4

*** tähteä saa, kun ravintola on portaalla 5 ja 6

Ohjelmassa mukana ravintolat ja ruokapalvelutoimijat saavat käyttöönsä tähtiluokituksen mukaisen Luomua -tähtilogon asiakasviestintään. 2. portaalle pääsy oikeuttaa ensimmäiseen tähtitarraan ja näkyvyyteen halupalvelussa. Tähti-logo korvaa ohjelmassa aiemmin käytetyt toimipaikkakohtaiset diplomit. Toimitamme diplomeita erillisestä pyynnöstä.

Portaiden kriteerit

Porrastuote = portaalle valittu merkittävä luomutuote. Tuotteeksi kannattaa valita sellainen tuote, jota on saatavilla jatkuvasti. Tuotetta voi käyttää ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa tai se voi olla aterian osana tarjottava tuote.

Merkittävä luomutuote = yksittäinen tuote tai tuoteryhmä, jota käytetään aterian valmistuksessa tai tarjotaan aterian osana vähintään 2 kertaa viikossa jatkuvasti. Merkittävä raaka-aine on esim. hiutaleet, maito, maitojalosteet, piimä, kahvi, peruna, vihannekset, kananmuna, liha. Kuitenkaan vähän käytettävät tuotteet, kuten yksittäiset mausteet, eivät ole merkittävä tuote. Mausteet voidaan luokitella merkittäviksi, mikäli käytetään pääasiassa luomuna saatavia mausteita.

Luomun käyttöprosentti = Keittiössä käytettävien luomutuotteiden käyttöprosentti lasketaan kaikkien elintarvikkeiden yhteenlasketuista kilomääristä tai hankintahinnoista. Prosentit lasketaan organisaation ja samalla lomakkeella ilmoitettujen keittiöiden yhteismääristä EI siis yksittäisten keittiöiden määristä. Kilomääräisen kokonaiskäyttöprosentin voi suhteuttaa annosmäärien mukaiseen kulutukseen, mikäli hankintojen kokonaiskilomäärät on hankala laskea. Käyttöprosentin laskemiseen voit käyttää apuna sivustolta löytyvää laskuria.

Organisaation ohjelmaan hyväksymisen tärkein kriteeri on jatkuvasti käytössä olevien luomutuotteiden määrä. Porraskriteereissä esitetyt luomun käyttöprosentit ovat viitteellisiä ja toteutuvat ainoastaan siinä tapauksessa, mikäli porrastuotteet ovat jatkuvasti päivittäin käytössä. Käyttöprosentit muutetaan merkittäviksi kriteereiksi ammattikeittiöille soveltuvien luomutuotteiden valikoiman laajennettua ja vakiinnuttua.

1. Porras

Keittiössä käytetään vähintään yhtä (1) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteena. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.
Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti puurohiutaleita vain luomutuotteina. Lisäksi tarjotaan luomusämpylöitä keittopäivinä (1 krt/vko).   

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 1 -10 %)

2. Porras, oikeuttaa yhden tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään vähintään kahta (2) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan. 
Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti puurohiutaleita vain luomutuotteina ja ruokajuomana tarjotaan luomumaitoa tai luomupiimä. Lisäksi tarjotaan luomusämpylöitä keittopäivinä (1 krt/vko).

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 5 -20 %)

3. Porras, oikeuttaa yhden tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään vähintään neljää (4) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.
Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita ja ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa. Lisäksi tarjotaan vain luomuruisleipää ja esim. piimä vaihdetaan pysyvästi luomutuotteeksi. Näiden ohella voi tarjota esim. luomusämpylöitä keittopäivinä (1 krt/vko), luomuomenoita jälkiruokana (2 krt/kk) sekä luomulehtisalaattia salaatin raaka-aineena (1 krt/vko).

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 10 -30 %)

4. Porras, oikeuttaa kahden tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään vähintään kahdeksaa (8) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.
Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita, ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa ja luomupiimää sekä aterian osana luomuruisleipää. Lisäksi keittiössä käytettävät liemijauheet tai mausteet, kananmunat sekä aterian osana tarjottavat raastejuurekset tai peruna vaihdetaan pysyvästi luomutuotteiksi. Näiden vähintään 2 krt/vkossa käytettävien raaka-aineiden ohella tarjotaan luomusämpylöitä keittopäivinä (1 krt/vko), esim. luomuomenoita jälkiruokana (2 krt/kk) sekä luomulehtisalaattia ja luomutomaattia salaatin raaka-aineena (1 krt/vko). 

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 30 -60 %)

5. Porras, oikeuttaa kolmen tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään vähintään kahtakymmentä (20) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.
Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita, ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa ja luomupiimää, aterian osana luomuruisleipää. Lisäksi keittiössä käytettävät liemijauheet tai mausteet, kananmunat, osa vihanneksista, peruna, jauhot, kahvi, tee, sokeri sekä aterian osana tarjottavat raastejuurekset sekä hedelmät/marjat vaihdetaan pysyvästi luomutuotteiksi. Näiden vähintään 2 krt/ vkossa käytettävien raaka-aineiden ohella tarjotaan esim. luomusämpylöitä keittopäivinä (1 krt/vko).

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 60 -85 %)

6. Porras, oikeuttaa kolmen tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään runsaasti luomutuotteita jokaisesta raaka-aineryhmästä. Tavanomaisia tuotteita käytetään vain silloin, jos luomuvaihtoehtoja ei ole saatavissa.

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti yli 85 %)