Elintarvikevalvontatiedot julkisiksi ensi vuonna
Kuntien elintarvikevalvojien tekemät ravintoloiden ja elintarvikemyymälöiden tarkastustulokset julkaistaan toukokuusta 2013 alkaen aluksi internetissä ja myöhemmin myös yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoimaa valtakunnallista järjestelmää kutsutaan Oivaksi.
Elintarvikevalvonnan tulokset kerrotaan Oiva-raportissa, jossa hymynaama-symboleilla kuvataan yrityksen elintarvikevalvonnan tuloksia. Mitä leveämpi hymy, sitä paremmin elintarviketurvallisuusasiat ravintolassa tai myymälässä ovat. Hymynaamoja on neljä: oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono.
Kuntien elintarvikevalvojat tarkastavat muun muassa yrityksen yleistä hygieniatasoa, elintarvikkeiden lämpötiloja ja pakkausmerkintöjä. Toukokuusta lähtien tarkastusten tulokset tulevat nähtäville Oivan internetsivuilla ja myöhemmin myös yrityksen sisäänkäynnin yhteyteen.
Valvontatietojen julkaisemisella pyritään lisäämään valvonnan läpinäkyvyyttä sekä antamaan kuluttajille tietoa valintojensa tueksi. Tavoitteena on myös lisätä elintarvikevalvonnan tunnettavuutta ja vaikuttavuutta. Elintarvikealan yrityksille avautuu samalla mahdollisuus kertoa kuluttajille, että oma toiminta on kunnossa.
Valvontatietojen julkaisemista kokeiltiin Oiva-pilotissa viidessä kunnassa vuonna 2011. Pilotista saatiin positiivista palautetta erityisesti kuluttajilta. Oiva-järjestelmä on suunniteltu pilotissa saatujen kokemusten pohjalta.
Valvontatietojen julkistamisesta säädetään elintarvikelaissa (23/2006).
Oivan internetsivut: http://www.oivahymy.fi/portal/fi/
Lisätietoa: ylitarkastaja Marina Häggman, p. 050 562 7746