Tavoitteena, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa jatkossa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita
01.07.2016

Uusi valtioneuvoston periaatepäätös hyväksytty

Periaatepäätös astuu voimaan välittömästi, ja sen vaikutukset alkavat näkyä uusissa hankintasopimuksissa. Maa- ja metsätalousministeriö aloittaa periaatepäätöksessä luvatun oppaan valmistelun yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tiiviisti uuden hankintalain käsittelyn kanssa valmisteltavan oppaan on määrä valmistua ensi syksyn aikana.

– Periaatepäätöksellä halutaan osaltaan edistää esimerkiksi luomumaidon, saparollisen possun, nokkansa säilyttäneen broilerin ja salmonellavapaiden munien käyttöä julkisissa keittiöissä, ministeri Tiilikainen kuvaa.

Periaatepäätöksen mukaan:

  • julkisissa keittiöissä hankitaan ensisijaisesti luonnonmukaisesti tuotettua maitoa
  • marjojen ja vihannesten alkuperämaa ja viljelytila/keräilyalue ilmoitetaan ja ne on voitava käyttää kuumentamatta
  • viljatuotteissa raaka-aineen alkuperämaa ja tuotteen jalostusmaa ilmoitetaan
  • pestyn perunan alkuperä, viljelytila ja tuotantotapa ilmoitetaan
  • maito-, liha- sekä kananmunatuotteiden salmonella- ja lääkejäämävapaus perustuu seurantaan ja todentavaan valvontajärjestelmään
  • sioilla on saparo sekä tilaa enemmän kuin tietty vaadittu neliömäärä/lihasika
  • siipikarjasta saatavat tuotteet ovat peräisin tiloilta, joilla nokkia ei katkaista
  • kalan alkuperämaa ilmoitetaan ja onko se luonnonkala/kasvatettu tai vastuullisella tavalla pyydetty

Uuden periaatepäätöksen mukaisia hankintoja voi helposti toteuttaa esim. vaihtamalla ruokapalveluiden maito luomumaitoon. Luomumaitoa on saatavissa myös isommissa pakkauksissa. 

Tee oma kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus vastaamalla "Nostetta vastuullisista hankinnoista" -haasteeseen. 

Lue koko periaatepäätös www.mmm.fi