Luomu, parempaa ruokaa
16.11.2015

Portaat luomuun -uutiskirje

Tulevaisuudessa halutaan puhtaampaa, terveellisempää ja parempaa ruokaa. Tämä näkyy kaikissa EU:n ja Suomen ruokatuotannon ja kulutuksen kehittämisen tavoitteissa. Myös kuluttajien ja ammattikeittiöiden kiinnostus luomua kohtaan kasvaa koko ajan. 

Luomutuotannolla parempaa ruokaa

Valtakunnallisilla Luomupäivillä MIkkelissä 9.-10.11. pääpuhuja yhdysvaltalainen luomuneuvoja Robert Streit esitteli tapoja, joilla voitaisiin tuottaa terveellisempää ruokaa. Hänen pääviestinsä oli, että maanviljelys on ennen kaikkea biologiaa. Jos maaperä on terve ja sisältää kaikki luonnonmukaiset ravintoaineet, ne siirtyvät myös kasveihin ja sitä kautta lopputuotteeseen, ruokaan. Lannoituksella saatetaan tuhlata kymmenkertaisesti rahaa verrattuna siihen, että maaperä tutkittaisiin ja kunnostettaisiin luonnonmukaisin keinoin.

Robert Streitin esitys, Luomulla voi ruokkia maailman on luettavissa www.luomu.fi 

Suomalainen luomu tutkitusti puhdasta

Evira tutkii ja valvoo haitallisten aineiden esiintymistä elintarvikkeissa sekä osallistuu vierasaineita koskevaan lainsäädäntötyöhön EU:ssa. Vierasainevalvonnassa viime vuonna tutkittujen suomalaisten luomutuotteiden näytteistä ei löytynyt lainkaan kasvinsuojeluaineiden jäämiä. Vastaavasti tavanomaisesti tuotettujen suomalaistuotteiden näytteistä 36 % sisälsi kasvinsuojeluaineiden jäämiä.

Lähde Pro Luomu ry

Ekoruokakone

Ekoruokakoneen raaka-ainelistaus on päivitetty. Päivityksen yhteydessä listalle lisättiin uusia tuotteita ja päivitettiin hinnat. Työkaluun tehtiin myös uusi sesonkiraaka-aineista muistuttava toiminto. Sesongeista ja luomusta ruokalistalla löytyy myös laajemmin tietoa. Käy tutustumassa! Jos olette mukana Portaat luomuun -ohjelmassa saatte Ekoruokakoneen kaikki ominaisuudet käyttöönne, mm. tiedon luomutuotteiden saatavuudesta. Kirjautuminen Portaat luomuun -ohjelman tunnuksilla.

www.ekoruokakone.fi

VOITA 500 €

Sesonkiruokakilpailu on edelleen käynnissä. Voit voittaa 500 euroa lähettämällä meille vuoden loppuun mennessä parhaan sesonkireseptisi. Voittaja julkistetaan Gastro 2016 tapahtumassa ja palkinnon jakavat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja keittiömestari Henri Alén.

Lisätiedot kilpailusta ja osallistumisohjeet www.ekocentria.fi

Kuka on ihan PRO?

Pro ehdokkaiden asettelu on päättynyt ja joulukuun alussa julkistetaan finalistit. Portaat luomuun -ja Savon koulutuskuntayhtymä ovat mukana jakamassa PRO Opettaja-sarjan  sekä uuden PRO Vastuullisuus-sarjan palkintoja.

Seuraa tilannetta http://propalkinnot.fi/

Palkittuja

Vuoden Ammattikeittiöosaaja 2015 on luomuruoan puolesta puhuja ja alan rautainen ammattilainen Merja Jokiniemi Tampereen steinerkoulun oppilasruoka Timjamin emäntä. Hienoa, että tällainen tunnustus annettiin osaajalle, joka puhuu puhtaan ruoan puolesta. Timjami on Portaat luomuun -ohjelman Tähti-portaalla ja voitti myös Luomu SM -tittelin sarjassa keskisuuret yksityiset ravintolat.

Vuoden Luomuyrityksenä Luomuliitto palkitsi Tero Tolvasen ja Jaana Nikkilän luomutilan Rääkkylästä. Tilalla tuotetaan mansikkaa, herukoita sekä rukiin, kauran ja puna-apilan siemeniä.

Tulossa:

ti 17.11. klo 9-10 Luomu Pohjoismaissa -luento, Luomuinstituutti Verkkoluento/Mikkelin yliopistokeskus, Lönnrotinkatu 7 (Cultiva), nh 1003, katso ohjeet verkko-osallistumiseen www.luomuinstituutti.fi