Oulun Serviisi tarjoaa asiakkailleen vastuullisia makuja
Oulussa ja Oulun lähialueella päiväkodeissa ja hoivapalveluissa on 1.1.2015 lähtien asiakkaille tarjottu luomuhiutaleista tai luomusuurimoista valmistettua puuroa. Serviisi liittyi vuoden vaihteessa Portaat luomuun -ohjelmaan ja tavoitteena on lisätä luomutuotteiden käyttöä asteittain. Ohjelmaan liittyivät tässä vaiheessa päiväkodit ja hoivakodit, eli yhteensä 90 Serviisin toimipaikkaa.
Serviisillä on tehty strateginen päätös luomutuotteiden käytön lisäämisestä vuoteen 2017 mennessä. Tällä hetkellä Serviisillä kartoitetaan seuraavia käyttöönotettavia luomutuotteita sekä samalla myös koulujen ja henkilöstöravintoloiden mahdollisuutta liittyä Portaat Luomuun –ohjelman ensimmäiselle portaalle. Asiakkailta on saatu positiivista palautetta luomutuotteiden käytön lisäämisestä.
Oulun Serviisi valmistaa päivittäin vajaa 40 000 ateriaa
Lähes joka neljäs Oulun asukas nauttii päivittäin Serviisin valmistamaa ruokaa. Valtaosa asiakkaista on lapsia ja nuoria kouluissa ja päiväkodeissa. Lisäksi Serviisi huolehtii ikäihmisten ruokailusta kodeissa ja laitoksissa, henkilöstö- ja opiskelijaruoasta useissa henkilöstöravintoloissa ja kaupungin edustustarjoilusta.
Päivittäin käytetään mm. 3000 kiloa lihaa tai kalaa, 2000 kiloa kasviksia, 5000 kiloa perunaa ja 1500 kiloa leipää.
Pohjois-Pohjanmaalla 123 ammattikeittiötä mukana ohjelmassa
Oulun Serviisin lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla on 123 ammattikeittiötä mukana Portaat luomuun -ohjelmassa. Ravintola Pikkuveli ja hotelli-ravintola Lasaretti ovat portaalla 4. Kalajoen kylpylähotelli Sani, Nuorten pajakeskuksen ravintola Makoisa ja Sodexon toimipaikat ovat portaalla 3. Amica-ravintoloita, Oulun Validia-talo ja yliopiston ravintola Medisiina sekä ODL:n kuntotalon keittiö ovat portaalla 2.
Näissä eniten käytetyt luomutuotteet ovat hiutaleet, jauhot, ohra, kahvi, tee, tuore leipä, kananmunat, kasvikset ja vihannekset, maito ja hunaja.
Portaat luomuun -ohjelma
on valtakunnallinen ja vapaaehtoinen ohjelma ammattikeittiölle, jonka avulla voi lisätä luomun käyttöä asteittain. Ensimmäiselle portaalle pääsee, kun käytössä on yksi merkittävä luomutuote (esim. hiutaleet, perunat, maito) vähintään kaksi kertaa viikossa säännöllisesti.
Ohjelmassa on tällä hetkellä mukana lähes 2 300 ammattikeittiötä, joista Pohjois-Pohjanmaan alueella on 124. Kaikki mukana olevat keittiöt/ravintolat löytyvät www.portaatluomuun.fi sivustolta, josta löytyy myös tarkemmat ohjeet ohjelmaan liittymisestä. Ohjelmaa ylläpitää Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria.
Lisätietoja
Mira Sarre, tuoteasiantuntija, Oulun Serviisi, p. 050 599 2820, mira.sarre(at)ouka.fi
Anu Arolaakso, hankepäällikkö, EkoCentria, p. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi