Luomu hyppäsi näkyvästi Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelijoiden lautasille
Jyväskylän koulutuskuntayhtymän kahdeksassa opiskelijaravintoloissa tarjotaan ruokia, joiden valmistamiseen käytetään luomuraaka-aineita. Lounaan kanssa voi hörpätä vaikka lasillisen luomupiimää tai rouskutella luomunäkkileipää.
Luomu otettiin käyttöön opiskelijaravintoloissa näyttävästi Luomu-tempauksella, eli opiskelijoiden koulupäivä alkoi luomukaurahiutaleista keitetyllä aamupuurolla ja leipäpöydästä löytyi tuoretta luomuruisleipää ja näkkileipää. Luomuraaka-aineiden käyttöönotosta ja Portaat luomuun -ohjelmaan liittymisestä kerrottiin koulutuskuntayhtymän sivuilla. Koko henkilöstölle hankittiin myös Ihana Luomu -paidat työasuksi.
”Luomun käyttöönottoon kannusti mm valtioneuvoston periaatepäätös, joka velvoittaa julkisia ruokapalvelutoimijoita lisäämään lähi- ja luomuruoan käyttöä merkittävästi vuoteen 2020 mennessä. Opiskelijaravintoloiden periaatteena on käyttää ensisijaisesti suomalasia luomutuotteita. Esimerkiksi kuorimattomat luomuperunat ovat ilahduttaneet erityisesti koulutuskuntayhtymän henkilöstöruokailussa. Tavoitteena on lisätä ruokalistoille ja salaattipöytiin suomalaisia luomuraaka-aineita mahdollisuuksien mukaan.” kertoo luomun käyttöönottamisesta vastaava ravitsemispalvelupäällikkö Sari Nissinen.
Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelijaravintolat liittyivät valtakunnalliseen Portaat luomuun -ohjelmaan syyskuussa 2014. Tällä hetkellä jatkuvassa käytössä on vähintään viisi luomutuotetta, jolla opiskelijaravintolat pääsivät suoraan ohjelman portaalle 3.
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä hankkii elintarvikkeensa KL Kuntahankinnat Oy:n kilpailuttamilla elintarvikesopimuksilla. Juuri nyt on menossa hankintojen kilpailuttamisen valmistelu sopimuskaudelle 2016-2020. Teemme parhaamme saadaksemme kilpailutukseen mukaan meille riittävän määrän merkittäviä suomalaisia luomuelintarvikkeita ja elintarvikeryhmiä. Tämän uuden kilpailuttamisen myötä meillä on toivottavasti mahdollisuus siis jatkossa lisätä uusia tuotteita ja tuoteryhmiä jatkuvaan käyttöömme.
Portaat luomuun -ohjelma on vapaaehtoinen ohjelma ammattikeittiölle, jonka avulla voi lisätä luomun käyttöä asteittain. Ensimmäiselle portaalle pääsee, kun käytössä on yksi merkittävä luomutuote (esim. hiutaleet, perunat, maito) vähintään kaksi kertaa viikossa säännöllisesti.
Ohjelmassa on tällä hetkellä mukana lähes 2 300 toimipaikkaa. Keski-Suomen alueella ohjelmaan kuulu yhteensä 86 ammattikeittiöitä. Koulutuskuntayhtymän lisäksi ohjelmassa mukana ovat mm. Kylän Kattaus liikelaitos/päiväkodit, Muuramen kunnan ruokapalvelut, Kangasniemen ruokapalvelut, Steinerpäiväkoti Tähtitarha, Steinerpäiväkoti Pikku-Otava, Validia Asumisen toimipaikat Jyväskylässä, Fazer Amica -ravintolat sekä Yliopiston Sonaatti-ravintolat. Kaikki mukana olevat keittiöt/ravintolat löytyvät www.portaatluomuun.fi sivustolta, josta löytyy myös tarkemmat ohjeet liittymisestä. Ohjelmaa ylläpitää Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria.
Lisätietoja
Sari Nissinen, ravitsemispalvelupäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, sari.nissinen(at)jao.fi, p. 040 341 6137
Anu Arolaakso, Portaat luomuun -hankepäällikkö, EkoCentria/Savon koulutuskuntayhtymä, anu.arolaakso(at)sakky.fi, p. 044 785 4048
Koko henkilökunnalle hankittiin Ihana luomu -paidat