Luomu on tärkeä osa opetusta ja kilpailuetu
13.05.2015

Ravintolakoulu Perhosta valmistuu ympäristötietoisia ravintola-alan ammattilaisia

Suomen vanhimmassa ravintolakoulussa on sitouduttu vahvasti kestävän kehityksen opettamiseen. Perhosta valmistuu  ympäristötietoisia alan ammattilaisia, joille luomutuotannon tuntemus ja luomun käyttö ruoanvalmistuksessa ovat keskeisiä asioita. Perho liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan syksyllä 2014, mikä osaltaan vahvistaa kestävän kehityksen toimintoja.

Luomu on tärkeä osa opetusta

Ravintolakoulu Perho on sitoutunut kasvattamaan ympäristötietoisia, kestävään elämäntapaan sitoutuneita ravintola-alan ammattilaisia, jotka osaavat rakentaa tulevaisuutta ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestäville ratkaisuille. Kokkiopiskelijoista suurin osa suorittaa Kestävän gastronomian -tutkinnon osan, jonka tavoitteena on erityisesti oppia tuntemaan luomu-, lähi- ja paikallisruoantuottajia ja kestävän kehityksen mukaisia elintarvikkeita ja raaka-aineita. Ruoanvalmistuksessa perehdytään ruokien alkuperään ja opiskelija oppii tuntemaa lähiruokakulttuurin erityispiirteitä ja historiaa ja samalla ymmärtää ruoan aidon maun, puhtauden ja reilujen tuotantotapojen merkityksen biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Opiskelijat pääsevät tutustumaan lähialueen tuottajiin ja osallistumaan Herttoniemen osuuskunnan peltotöihin. 

Luomun käyttö on kilpailuetu

Päätös hakemisesta Portaat Luomuun -ohjelmaan tehtiin jo vuonna 2013. Ohjelmaan liityttiin syksyllä 2014 suoraan portaalle 4. Ohjelma nähtiin erittäin hyvänä verkostoitumisen mahdollisuutena ja uskomme, että sen kautta saamme lisää vahvistusta kestävän kehityksen mukaiseen toimintaamme. Meille on oppilaitoksena tärkeää saada ajankohtaista tietoa uusista luomutuotteista ja niiden käyttömahdollisuuksista ravintolan ruoanvalmistuksessa. Olemme osaltamme mukana pyrkimässä hallituksen tavoitteeseen luomun käytön lisääntymisestä.  

Luomuraaka-aineet ovat kiehtovia, mielenkiintoisia ja luomuraaka-aineiden käyttö tuo annosten makumaailmaan aitoja vivahteita. Ruoka-annokset saavat luomutuotteiden myötä kiinnostavan tarinan, jota on hienoa tuoda esiin asiakaspalvelussa. Ravintoloiden asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia ruoan alkuperästä ja luomutuotteiden käyttö on kilpailuetu, jota asiakkaat arvostavat. Erityisesti Ravintola Perhossa ja Opiskelijaravintola Herkussa käytetään luomutuotteita runsaasti.

Omista luomutuotteista ollaan ylpeitä

Ravintolakoulu Perho omistaa 10 sato-osuutta Herttoniemen ruokaosuuskunnassa. Biodynaamisesti viljelty pelto tuottaa muun muassa perunaa ja sipulia, maissia, pinaattia ja härkäpapua ja salaatteja, joita toimitetaan koko satokauden ajan ravintolan keittiön ja koulun opetuskeittiöiden käyttöön viikoittain. Koulun katolla olevat neljä mehiläispesää tuottavat kaupunkioloissa hunajaa, jota myös käytetään ruoanvalmistuksessa ja oluen mausteena.

Ravintolakoulu Perho

Ravintolakoulu Perho täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Koululla on pitkät perinteet ravintola-alan oppilaitoksena ja kestävän kehityksen mukainen toiminta mukana kaikessa opetuksessa. Opetusravintola Perholle myönnettiin Joutsenmerkki 2010 osoitukseksi ympäristövastuullisesta toiminnasta ja koulu sai OKKA-säätiön oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin 2012. Sertifikaatin kriteereiden mukainen toiminta kuuluu koulun toimintasuunnitelmaan. Ympäristö-, sosiaalinen- ja taloudellinen vastuu on kirjattu koko Haaga Yhtymän yhteiskuntavastuun toimintasuunnitelmaan.

Portaat luomuun -ohjelma on vapaaehtoinen ohjelma ammattikeittiölle, jonka avulla voi lisätä luomun käyttöä asteittain. Ohjelmassa on tällä hetkellä mukana lähes 2 300 toimipaikkaa. Kaikki mukana olevat keittiöt/ravintolat löytyvät www.portaatluomuun.fi sivustolta, josta löytyy myös tarkemmat ohjeet liittymisestä. Ohjelmaa ylläpitää Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria.

Lisätietoja
Marja Hemmi, ravintolapäällikkö ravintola Perho, marja.hemmi(at)perho.fi, p. 040 480 5577
Anu Arolaakso, hankepäällikkö EkoCentria, Portaat luomuun -ohjelma, anu.arolaakso(at)sakky.fi, p. 044 785 4048

 
Omaa hunajaa myydään ravintolan asiakkaille.             

 
 Opiskelijat sadonkorjuussa lehtori Jarmo Åken kanssa.