29.10.2014

Hyvinvointia vastuullisesti -seminaari 4.11.2014

Ekologisuus, luomu, lähiruoka, vastuullisuus, hyvinvointi…

Hienoja sanoja, joiden mukaisesti julkisten ruokapalveluiden tulisi kehittää toimintaansa nyt ja tulevaisuudessa.

Ekologisesti kestävä ruoka on lähtökohtaisesti terveellistä ruokaa, joka on nautinnollista syödä. Lähi- ja luomuruoka on ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää, mikäli tuotanto perustuu paikallisten luonnonvarojen kestävään käyttöön, se tukee paikallista monimuotoisuutta, sillä tuetaan paikallista yritystoimintaa, työllisyyttä ja työhyvinvointia.  

Mitä on vastuullinen hyvinvointi?

Kaikki julkisen sektorin ruokapalveluiden tuottajat ja myös muut ammattikeittiötoimijat ovat vastuussa asiakkaittensa hyvinvoinnista. Julkisissa ruokapalveluissa seurataan tiiviisti ravitsemussuosituksia, joiden mukaan tuotettu ruoka on tutkitusti terveellistä. Vai onko? Vastuullista ruokaa valmistava ammattilainen huomioi raaka-ainevalinnoissaan terveellisyyden lisäksi tuotantotavan ja sen vaikutukset ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin, raaka-aineen soveltuvuuden valittuun ruoantuotantoprosessiin ja tietysti maun.

Tarjotun ruoan vaikutusta tulee miettiä pitemmällä tähtäimellä, kuin miten se vaikuttaa juuri nyt.  Mikäli ruoanvalmistukseen valitaan useimmiten se halvin ja vähän ravinteita sisältävä raaka-aine, vaikutukset asiakkaiden terveyteen pitemmällä aikavälillä voivat olla terveydentilaa merkittävästi huonontavia. Jo nyt on nähtävissä esim. diabeteksen, verisuonitautien, ylipainon ja muiden niin sanottujen kansantautien yleistyminen.

Tulevaisuuden ruokapalvelut

Ammattikeittiöissä valmistetaan jo nyt ilmastoruokaa, vähähiilistä ruokaa, luomuruokaa ja lähiruokaa. Tulevaisuudessa julkisten ruokapalveluiden tulee ottaa elintarvikekilpailutuksessa entistä enemmän huomioon hankittujen raaka-aineiden ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset. Ruokapalveluita tarjoavat ammattilaiset ovat vastuussa siitä, miten nyt tarjottu ruoka vaikuttaa tulevaisuudessa heidän asiakkaittensa hyvinvointiin. Ruokapalveluilla voi ohjata myös asiakkaiden ruokatottumuksia.

Tule kuulemaan Ateriaan 4.11. klo 10 – 12.30 EkoCentrian ”Hyvinvointia vastuullisesti” -seminaariin (Sali D), miten ruokapalvelut voivat huomioida omassa toiminnassaan ekologisuuden, luomu- ja lähiruoan, vastuullisuuden ja hyvinvoinnin. Seminaarin puheenjohtajana toimi ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja sen avaa kansanedustaja Ville Niinistö. Seminaarin ohjelman löydät Ateria 14 sivustolta.

Lisätietoja
Anu Arolaakso, EkoCentria, hankepäällikkö, p. 044 7854048, anu.arolaakso(at)sakky.fi
Ari Ruoho, ravintola Nokka, keittiöpäällikkö, p. 040 734 8367, ari.ruoho(at)royalravintolat.com