Terveellisyyttä, yhteiskuntavastuuta ja asiakkaiden hyvinvointia      

Salon kaupungin hankintapolittiinen ohjelma tavoittelee elintarvikehankinnoissa vastuullisuutta. Varsinaisesti luomua ohjelmassa ei ole mainittu, mutta se on tärkeä osa ruoanvalmistuksen ja asiakaspalvelun kehittämistä.” -sanoo Mari Portaala, Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden ruokapalveluohjaaja.  

Salon ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut ovat mukana Portaat luomuun -ohjelmassa tasolla kolme. Tämä tarkoittaa, että ruokapalveluissa käytetään vähintään neljää luomutuotetta jatkuvasti. Salossa on siirrytty luomumaidon käyttöön uuden koulujakelujärjestelmän myötä. Salossa tarjotaan luomuna leipää ja piimää sekä valmistetaan puuropäivinä luomupuuroa. Luomun käytön suunnitelmallinen lisääminen toi Salon ruokapalveluille Luomu SM -kilpailun tuplavoiton 2018.     

Salon ruokapalvelut olivat mukana tekemässä Luomupuuron maailmanennätystä 6.9.2017. Luomupuuroa tarjottiin Salossa kaikkiaan 7269 annosta.

Olemme mukana luomuohjelmassa, koska haluamme kehittää ruoanvalmistusta ja asiakaspalvelua. Ohjelman toimintojen avulla viestitämme tehokkaasti asiakkaille sekä omalle henkilökunnalle luomun käytöstä. ” -sanoo Portaala.

Yhteiskuntavastuuta paikallishankinnoilla  
Elintarvikkeiden kilpailutuksessa, Salon ravitsemispalvelut toimi Motivan pilottina vastuullisuuskriteerien käyttökokeilussa v.2017, vuosille 2018- 2019 + kaksi optiovuotta. Elintarvikekilpailutus tehtiin täysin lainsäädännön mukaisesti ja mm. Salolainen Patu-tukkuri Kimmon Vihannes Oy pärjäsi kilpailutuksessa hyvin ja toimittaa nyt mm. luomumaidon. Varsinais-Suomen alue on ns. Suomen vilja-aitta, joten voidaan katsoa, että myös luomuleipävilja on alkuperältään Salolaista. Lihat- ja lihavalmisteet tulevat täysin kotimaisina Atrialta.

Luomun hankintaan vaikuttaa merkittävästi luomuelintarvikkeen hinta ja saatavuus. Haasteita luomun käytön lisäämiselle on erityisesti tuoretuotteissa. Myös pakkauskoot ja logistiikka pitää olla kohdillaan. Tavoitteemme on edetä luomuohjelmassa seuraavalle tasolle vuoteen 2019 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi toivomme lisää yhteistyötä paikallisilta luomutoimijoilta tuotteiden saatavuuden parantamiseksi” -summaa Portaala.  

Kestävä kehitys strateginen päätös
Kestäviä toimintoja toteutetaan Salon kaupungin tekemän strategisen päätöksen mukaisesti. Kaupungin ruokapalveluissa tämä näkyy esimerkiksi tähderuuan minimointina sekä pesu- ja puhdistusaineiden käytön asianmukaisena vähentämisenä. Uusimpana kestävän kehityksen mukaisena toimena siirryttiin käyttämään luomumaitoa. Ruokapalveluiden toiminta näkyy asiakkaille laadukkaana asiakaspalveluna, jonka järjestelyyn myös asiakkaan on mahdollista osallistua. Tämä näkyy asiakastiedustelujen (asiakkaat ja asiakkaiden edustajat, kuten omaiset ja hoitajat) analysointina ja tulosten työstönä käytäntöön yhdessä operatiivisen ravitsemispalveluhenkilöstön kanssa, jatkuvana seurantana ja yhteistyönä: mm. koulun retkellä tarjottavasta luomupuurolounaasta tiedotettiin oppilaiden vanhemmille ajoissa.

Salon ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut
Salon ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut järjestävät lakisääteistä sisäistä ja pienimuotoisesti myös ulkoista ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelua. Tällä hetkellä työntekijöitä on 265, joista 135 puhtaanapidossa ja 130 ravitsemispalveluissa. Ruokailevia asiakkaita koulupäivisin 10 200 ja aterioita valmistuu noin 14 000 (sisältää kokopäivänhoitolaitosten ateriat).

Teksti: Anu Arolaakso
Kuva: Salon ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelu

Lisätietoja:
Salon ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut, Mari Portaala, p. 02 7785 901, mari.portaala(at)salo.fi
Luomua ravintola, Anu Arolaakso, projektipäällikkö, p. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi